Βιογραφικό Κλαδικής Δραστηριότητας





Το 1998 ξεκίνησα τις διαδικασίες για την οργάνωση των ψαράδων, που ήταν ένας κλάδος εντελώς ανοργάνωτος .
Το 1999 ίδρυσα την  Ομοσπονδία Αλιευτικών συλλόγων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος όπου εκλέγομαι και πρόεδρος. Παράλληλα θέτουμε με κάποιους συναδέλφους από τη χώρα τις αδρανοποιημένες Ομοσπονδίες Ιονίων Νήσων, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας σε λειτουργία και το  2000, με βάση το νόμο 2538/97, ιδρύουμε τη Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας. Στην πρώτη Γενική Συνέλευση εκλέγομαι Πρόεδρος συγκεντρώνοντας σε επίπεδο αντιπροσώπων ποσοστό 80% και από τα 15 Μέλη του Δ.Σ τα 14. Αμέσως μετά τη δημιουργία της Συνομοσπονδίας συνέβαλα ενεργά στη δημιουργία Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Πελοπόννησο και Ήπειρο καλύπτοντας έτσι όλη τη χώρα. Με συνεχείς μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις και παρά την άρνηση του κ. Δρυ, κατορθώσαμε να συμμετέχουμε σαν νόμιμα μέλη στο Συμβούλιο Αλιείας, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠΑΛ και στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. 
Συμμετείχα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης που έγινε στις Βρυξέλλες για τον Ε.Κ που αφορά τα μέτρα διαχείρισης για την βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το 2004 οργανώσαμε συγκέντρωση στο Μεσολόγγι όπου καλέσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις οργανώσεις των ψαράδων της Μεσογείου προκειμένω να διερευνήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας κοινής οργάνωσης και κοινής παρέμβασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι οργανώσεις όλων των ψαράδων συμφώνησαν να εκπροσωπήσω εγώ όλε τις οργανώσεις στην διαβούλευση και επιπλέον συμφώνησαν να ιδρύσουμε τη Μεσογειακή Οργάνωση των Αλιέων και μας εξουσιοδότησαν να δημιουργήσουμε το καταστατικό και να οργανώσουμε συνάντηση για τη συζήτησή του. Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής κάποιοι που εξυπηρετούσαν οικονομικά συμφέροντα της βιομηχανικής αλιείας με διάφορα οικονομικά τερτίπια και για καθαρά τυπικό λόγο, ακύρωσαν την τελευταία Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας και όρισε προσωρινή Διοίκηση. Ο στόχος ήταν να μην εκλεγώ στο Δ.Σ της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας.
Παρόλα αυτά όμως στη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 10/07/07 από την προσωρινή διοίκηση με στήριξε το 90% των αντιπροσώπων και το σύνολο των μελών του Δ.Σ (15 μέλη). 
Φέραμε σε πέρας μαζί με την τότε διοίκηση του ΙΧΘΥΚΑ και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας τη μελέτη της τυπολογίας «Ανάπτυξη τυπολογίας των Ελλήνων επαγγελματιών Αλιέων μικρής παράκτιας αλιείας μα βάση αλιευτικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά». Αυτή η μελέτη αποτελεί την βάση για το μητρώο του κλάδου και των προσδιορισμό των κριτηρίων επαγγελματικότητας. 
Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε το σύστημα Πληροφοριακών Δομών της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας. Ένα σύστημα δικτύωσης των ομοσπονδιών όλης της χώρας με την Συνομοσπονδία, μια βάση δεδομένων ανά Ομοσπονδία για πληροφορία σχετικά με μητρώα ψαράδων, σκαφών και εργαλείων και μια Κεντρική βάση των δεδομένων όπου θα εμπεριέχονται όλα τα στοιχεία των ομοσπονδιών. Επίσης ένα σύστημα πληροφοριών όλων των δράσεων που έχουν σχέση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και την 4η Προγραμματική Περίοδο ώστε οι Ομοσπονδίες να μπορούν να εξυπηρετούν τους ψαράδες για να μην καταφεύγουν σε διάφορα εξωτερικά γραφεία όπου τους εκμεταλλεύονται. Με το σύστημα αυτό της δικτύωσης όλες οι ομοσπονδίες αποκτούν αφενός μεν αυτοδυναμία, αφετέρου δε δυνατότητα παρέμβασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με την ποιότητα και την δυναμική των παρεμβάσεων της Συνομοσπονδίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της αλιείας μαζί με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της χώρας συγκρούστηκαν κατά μέτωπο με την ΣΑΕ και προχώρησαν σε ωμή  καταπάτηση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας οδηγώντας σε μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια της χώρας τους ψαράδες με αποκορύφωμα το πρωτοφανές σε μαζικότητα και αγωνιστικότητα συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα στις 11 Νοέμβριου του 2008 στην Αθήνα όπου ακριβώς μετά το συλλαλητήριο ζήτησα από τους συγκεντρωμένους να ξεκινήσουμε μαζική απεργία πείνας κάτω από το ΥΠΑΑ&Τ έως ότου κερδίσουμε το νόμιμο αίτημα μας. Πραγματικά, με την πίεση που ασκήθηκε από την απεργία πείνας κερδίσαμε τον τελικό μας στόχο.
Έχουμε οργανώσει αρκετές πανελλαδικές συγκεντρώσεις ψαράδων στη Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια με πορείες διαμαρτυρίας, μια από τις οποίες μάλιστα κατέληξε σε κατάληψη του 1ου ορόφου του Υπουργείου Γεωργίας επί Γεωργίου Δρυ.




Από το 2006 συμμετέχω σαν πρόεδρος σε ένα συνεταιρισμό ψαράδων της πόλης μου με τίτλο «Ανατολική Κλείσοβα, Ανάπτυξη-Προοπτική». Ο συνεταιρισμός αυτός έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας της Λιμνοθάλασσας Ανατολικής Κλείσοβας η οποία έχει υποβαθμιστεί σημαντικά από ανθρωπογενή παρέμβαση. Εκτός αυτού έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη ήπιας μορφής αλιευτικού τουρισμού στην περιοχή και διακίνηση όλων των αλιευτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης και διερεύνηση δυνατοτήτων καθετοποίησης της παραγωγής.  Το 2006 με το συνεταιρισμό αποκλείσαμε δυναμικά το δρόμο στα απορριμματοφόρα του δήμου που έριχναν τα σκουπίδια στη Λιμνοθάλασσα, υποβαθμίζοντας έναν χώρο υψηλής προστασίας και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μετά από αυτή την κινητοποίηση τα σκουπίδια οδηγήθηκαν στο Χυτά. Μετά από αυτή την κινητοποίηση και για χρόνια σύρθηκα στα δικαστήρια ως που τελικά αθωώθηκα για αυτή μας την ενέργεια.
Το καλοκαίρι του 2006 με τους ψαράδες της Ναυπάκτου, Ιτέας, Αιγίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιάδων αποκλείσαμε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αναγκάζοντας τον Υπουργό Γεωργίας να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για την Προστασία του μετώπου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, απαγορεύοντας το γρι γρι σε απόσταση 2ν.μ από τις ακτές της λιμνοθάλασσας και να διασφαλίσει τα αλιευτικά εργαλεία της παράκτιας αλιείας.




Ιστορικό:

  • Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων                                                                                                                                   Αιτ/νίας- Αχαΐας -Ηλείας μέχρι το 2000.
  • Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος  (Σ.Α.Ε) από το 2000 έως το 2012
  • Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Επιστημονικής Τεκμηρίωσης της ΣΑΕ, όπου συμμετείχαν Φορείς Διαχείρισης και Πανεπιστήμια από το 2002 μέχρι το 2005.
  • Ιδρυτικό μέλος του αλιευτικού συνεταιρισμού «Ανατολική Κλείσοβα: Ανάπτυξη-Προοπτική».
  • Ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών από το 2012 μέχρι σήμερα.
  • Συμμετείχε με την Σ.Α.Ε στις διαδικασίες για την δημιουργία του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Μεσογείου (RAC) από όπου αποχώρησαν μετά τον έλεγχο του RAC από την βιομηχανική αλιεία.
  • Μέλος των Επιτροπών Παρακολούθησης από το 2000 έως και σήμερα.
  • Μέλος του Συμβουλίου Αλιείας της χώρας από το 2001.
  • Μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ) μέχρι το 2012, οπότε η ΕΤΑΝΑΛ συγχωνεύτηκε με τον ΟΚΑΑ.


Συνοπτικές Δραστηριότητες:
  • Ως πρόεδρος της Σ.Α.Ε οργανώνει με τον Οργανισμό Έρευνας και Επιστημονικής Τεκμηρίωσης το 2004 στο Μεσολόγγι, πανευρωπαϊκή συνάντηση των παράκτιων οργανώσεων της αλιείας με την συμμετοχή και του Γενικού Διευθυντή Αλιείας της Ε.Ε, από όπου και εξουσιοδοτείται να εκπροσωπήσει τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες σε όλες τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που γίνονταν για τη δημιουργία του Ε.Κ που αφορά τα μέτρα διαχείρισης και      διατήρησης των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου. Επιπλέον εξουσιοδοτείται να προχωρήσει στην επεξεργασία καταστατικού και στη δημιουργία της πανευρωπαϊκής οργανώσεις των αλιέων.
  • Συμμετέχει σε πολυάριθμες συναντήσεις με τους εκάστοτε Επιτρόπους Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (FischerBorg, Δαμανάκη) για θέματα που αφορούν την διατήρηση, την διαχείριση και τον έλεγχο των αλιευτικών πόρων καθώς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας
  • Οργανώνει το 2009 συνάντηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο και παραγωγούς της Εσθονίας για να τεθεί προσύμφωνο συνεργασίας για απευθείας διάθεση των αλιευτικών προϊόντων της λιμνοθάλασσας στην Εσθονία.
  • Συμμετέχει σε πολυάριθμα συνέδρια που αφορούν περιβάλλον, αλιευτικούς πόρους και οικοσυστήματα.
  • Συμμετέχει σε κάθε διαβούλευση νομοσχεδίου που αφορά στην αλιεία, αλιευτικό τουρισμό, προστατευόμενα ενδιαιτήματα, τροποποιήσεις κανονισμών κλπ.
Ο Δημήτριος Κοτσόργιος εργάζεται ως επαγγελματίας αλιέας από το 1976 και αποζεί αποκλειστικά από αυτήν την δραστηριότητα χωρίς καμία άλλη απολαβή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου